Bemutatkozás

1986. januárjában születtem, így egész fiatalon, pár éves tapasztalattal próbálok helytállni a fazekas szakmában. Az Őrségben, Őriszentpéteren nőttem fel és jelenleg is itt alkotok. 

Bár a tanulmányaim néhány évre elsodortak erről a vidékről, én mindig haza vágytam. Középiskolai tanulmányaimat Szombathelyen végeztem, majd Győrbe kerültem főiskolára ahol környezetmérnöki diplomát szereztem. 

Iskoláim mellett szinte minden szabad időmet Édesanyám fazekas műhelyében töltöttem, itt ´ragadt´ rám a szakma szeretete. Már egész kicsi koromban megismerhettem és megszerethettem az agyagot. Édesanyám is fazekas, így volt kitől örökölni a mesterség szeretetét. A szakma apró fogásait, trükkjeit is tőle lestem el és az általam készített fazekas termékekbe próbálom átültetni a tőle kapott tudást. A főiskolai évek alatt vált számomra világossá, hogy nem is lehet kérdés, ezt a hagyományt fogom tovább vinni, megpróbálom kenyeremet a kézművességgel keresni.

2008-ban – még a főiskolai éveim alatt- megszereztem fazekas szakmai bizonyítványomat. 2011. nyarától saját vállalkozásomban, próbálok helyt állni a fazekas szakmában. Szerencsére azért nem segítség nélkül, hiszen ha Édesanyám ideje engedi, ő is minden időt a műhelyben tölt, ilyenkor együtt alkotunk.

Az őrségben nagy hagyománya van a fazekasságnak. Az agyagos talaj tette lehetővé a szakma virágzását ezen a vidéken. Sok családban szállt szülőről a gyermekre a szakmai tudás. Főként hagyományos őrségi sütő-főző edényeket, használati-, és dísztárgyakat készítek. Mivel az Őrségben élek, fontosnak tartom a helyi hagyományok továbbörökítését, ezért a hagyományos színekkel és egyedi, írókázott mintákkal készítem az edényeket. Elengedhetetlen, hogy az edények napjainkban is kifogástalanul megállják helyüket, hiszen az igények folyamatos változásaival tartani kell a versenyt.Termékeimet korongozással és öntéssel készítem, ólommentes mázakkal színezem, majd villanykemencében égetem ki.

Tagja vagyok a Vas Megye Népművészetéért Egyesületnek, valamint Őrségi Fazekasok Egyesületének.

Az ország számos pontján képviselem magam kézműves rendezvényeken, kiállításokon, és büszke vagyok arra, hogy több alkotásom a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által zsűrizett termék.